Georgetown és a maláj gasztronómia

Georgetown Malajzia gasztronómiai fővárosa. A város északon, a thai határhoz közel, egy szigeten található. Az előző megállónktól laza 6 óra buszozással érhető el. A maláj buszok állapota egyébként elképesztő. Óriási, szinte teljesen elfektethető ülésekkel felszereltek (csak 3 fér el egy sorban), kényelmesebbek, mint a repülőn!
Maga a város elragadó. Itt is megvan a kínaiak-malájok-indiaiak hármasa, de egyértelműen látszik, hogy a híresen jó kereskedőké, azaz a kínaiaké a város. A megszokott mecsetek mellett rengeteg kínai templom, mindenféle kínai kereskedés, Chinatown városrész van. Persze azért Kis India sem maradhat el. Az óváros falrajzaival, keskeny utcáival, templomaival a Világörökség részét képezi. Ezzel szemben a vízparton felhőkarcolók magasodnak. Egy délután alatt fel lehet kutatni ezeket az izgi helyeket:

 

Chew Jetty
Chew Jetty, cölöpökre épült városrész
Izgalmas street art az óváros minden pontján
Arya
Arya
Maláj menyasszony:)
Maláj menyasszony:)

…és még sok más, de az internet kissé korlátolt a képfeltöltéshez.

Gasztronómia

Ahogy itt minden, a gasztronómia is trikulti, van egy nagy rakás kínai és egy kisebb rakás maláj és indiai kajálda. Mi az indiai ételekért vagyunk a leginkább oda, de azért a többibe is belekóstolunk. A malájok imádnak mindent, ami ehetetlenül/ihatatlanul édes. A boltokban csak édes kenyeret lehet kapni. Végső elkeseredésünkben vettünk krumplis kenyeret, de sajnos az is édes volt. A teában a kevés cukor náluk a púpozott evőkanalat jelenti, Évi tesztje alapján. 🙂  Kávéval már nem próbálkozunk, mert az általában a két decis, vizes instant löttyöt jelenti egy tonna cukorral. Helyette isszuk a chai teát, ami tejjel felöntött fekete tea, plusz cukor, amibe inkább nem gondolunk bele, hány evőkanál lehet. Néha olyan só hiányom van, hogy a tengervíz is jól esik.

Ételek

A maláj ételek alapja a rizs. Rengeteg fajta wokban sütött rizsételük van, amit a zöldségektől kezdve a tengeri herkentyűkig mindennel lehet gazdagítani. Évi Nasi Gorengjében már műanyag darab is volt. Nem baj, mi megkóstolunk (majdnem) mindent, amit elénk tesznek.

Nasi Goreng tojással
Nasi Goreng, azaz wokban sült zöldséges rizs tojással

A legolcsóbb főétel a malájok nagy kedvence, a Nasi Lemak. Kókuszlevélbe csomagolt rizs, pirított magok, csípős szósz, esetleg valamilyen hús és az elmaradhatatlan szárított kishalak alkotják. Ezeknek a halaknak pontosan olyan íze van, mint amit a teknősbékáknak adunk otthon.
A másik fontos alapanyag a rizstészta. Ezt is lehet mindenfélével wokban bolondítani és nagyon finom kombinációk jönnek ki.

 

Char koay teow és chai tea
Char koay teow (wokban sült tészta és zöldségek kókusz tejjel, szójaszósszal) + chai tea

Az indiai kajákért egyszerűen odavagyunk. Itt lehet kapni sós tésztás „kenyér féléket”, ami életet ment. Tandoori sütőben sütik az ételek nagy részét, amiket különböző szószokkal tálalnak.

indiai Tandoori kemence
indiai Tandoori kemence
Kedvencünk, a naan
Kedvencünk, a naan
Vega indiai finomság
Vega indiai finomság

Italok

Malajziában az alkoholt aranyáron mérik és sok szupermarketben nem is kapható, amit az ajtóra kifüggesztve előre jeleznek. Muzulmán országként ez nem meglepő, így inkább üdítőket iszogatunk. Csak hasonlításképpen, egy doboz kóla kb. 130 Ft, míg egy 2,5 decis sör 500 Ft körül van. Szóval, jöjjenek az üdítők inkább:

Tejes zöldtea és barley, azaz árpa, amit szívószállal kell felszívogatni, jó szórakozás
Tejes zöldtea és barley, azaz árpaital, amit szívószállal kell felszívogatni, jó szórakozás

 

Zacskós kókuszvíz, a legjobb frissítő
Zacskós kókuszvíz, a legjobb frissítő

 

Összességében a kaják megunhatatlanok és izgamasak, néha kegyetlenül csípősek. Eddig viszont csak kétszer sírtam és lüktetett a kisagyam a csilitől. Szerintem nem rossz arány.

Extra kép: Fekete földbe burkolt tojás. Azt sajnos nem sikerült megtudnunk, hogy miért jó így.

Sajnos a gyakran rossz internet miatt erős elmaradásban vagyok, de a napokban igyekszem behozni ezt. 2 napon belül újra jelentkezek. 🙂